Alpakkavandring i Lalm

Har du vært på alpakkavandring enda? Det er en fantastisk opplevelse, der du kommer tett innpå dyrene og vandrer rundt i rolig tempo. Dette er en aktivitet som passer godt for hele familien.

Jeg var så heldig å vinne et gavekort på alpakkavandring for 2 personer til jul i fjor, fra Jotunfjell Alpakka i Lalm i Vågå, og nå hadde vi booket vår vandring. Vi hadde gledet oss lenge til dette, og det var virkelig en herlig opplevelse! Vi ble tatt godt imot av vertskapet, Åsta og Øystein. Åsta var vår guide på vandringen, og hun fortalte masse interessant om alpakkaer, driften der og videre planer for setra.

I tillegg til alpakkavandring kan man være med på seteropplevelser, der man kan hilse på alle dyrene. På setra var det geiter, silkehøner, kaniner og en lama, i tillegg til alle de flotte alpakkaene. Hunnene og hannene hadde hvert sitt område, og om ikke lenge ventes det flere små criaer, som de små alpakka-babyene heter. Vi hilste på flere av dyrene, og de små geitekillingene var spesielt sosiale. De kom løpende og hoppet opp, og var veldig kjælne.

Alpakkaene var rolige og bestemte dyr, som selv avgjorde om de ville bli klappet eller ikke. De likte godt å bli klappet på halsen, og de hadde en utrolig myk pels å ta på. Denne pelsen har en flott fiber, som kan spinnes til garn. Alpakkaene hadde nå fått sommerklippen, så de var slanke og nyklipte.

Turen gikk i rolig tempo, for alpakkaene er rolige dyr. Dette er en opplevelse som skal nytes, og man finner virkelig roen mens man går der. Lett på skrå oppover fjellet, med alpakkaene som ruslet bak oss, mens vi så på den flotte naturen rundt oss; en fantastisk utsikt over Ottadalen og Rondane hele veien. Bedre kan det jo ikke bli. Så heldige vi er som bor i Norge, der kortreiste opplevelser er av ypperste kvalitet.

Våre to turkamerater het Lars og Gunnar. Lars var hingsten i flokken, og det var tydelig da vi gikk forbi «damesiden» av leieren, på vei ut. Da strømmet de til for å se ham, innenfor gjerdet sitt. Han var ganske snakkesalig på turen, og kom med små lyder hele tiden. Gunnar var en mer stille type, men han ville helst gå så tett innpå Sarah som han klarte. Det var moro å se at de hadde så forskjellige personligheter. Etter en stund snudde vi og gikk tilbake, i sakte tempo nedover mot setra igjen.

Det er satt opp en stor lavvo på setra, der det både var sofagruppe og et langbord. Vi kjøpte deilige kanelsnurrer og spiste der inne, før vi dro ned igjen. De var nybakte i den flotte bakerovnen de har der, som brukes til både steking av pizza og bakervarer. Der kan du få kjøpt mange godbiter! Maten din kan du spise med den nydelige utsikten over Rondane. Underholdning til maten får du også, da lavvoen står inne på området der hunnene går.

Det var lett å finne fram, og man kan kjøre nesten helt inn. Det er en fin, inngjerdet parkeringsplass når man kommer opp, og derfra er det ca. 200 m å gå fram til setra.

Hvis du ønsker å overnatte, så kan du booke deg inn på glampingen. Da får du overnatte med alpakkaer som rusler rundt deg, innenfor et inngjerdet område, og med den fantastiske utsikten av Rondane midt imot. Det skal vi gjøre neste gang, for vi har virkelig lyst til å reise tilbake dit. Dette var en opplevelse som frister til gjentagelse.

Har du lyst til å oppleve dette? Besøk Jotunfjell Alpakka for å booke din alpakkavandring.

God tur og god fornøyelse!

En liten filmsnutt fra alpakkavandringen kan du se på Instagram

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *