Turist i egen by

Når verden er i lockdown og det ikke er mulig å reise så langt, så gjelder det å være kreativ og se etter lokale turmål. Kortreiste turopplevelser er det vi må fokusere på nå. Ofte drømmer vi om å reise langt, langt bort og glemmer de perlene som finnes i lokalmiljøet vårt. Denne våren og sommeren vil vi få gode muligheter til å dra på oppdagelsesturer i vårt eget nærmiljø.

Hva kan jeg se her som jeg ikke allerede har sett før? Det ble spørsmålet jeg stilte meg selv. Etter å ha bodd på Gjøvik i over ti år følte jeg at jeg hadde sett det meste av det som var å se. Jeg tenkte litt og fant så ut at det stedet jeg måtte besøke var Hovdetoppen. Etter ti år i byen hadde jeg ennå ikke besteget den kjente toppen som ligger midt i byen. Så det måtte bli mitt første mål.

Det er lett å finne frem. Veien opp er merket fra byen med røde «T»er fra Den Norske Turistforening. Merkingen starter midt i byen og følger gatene opp. Det er fin vei hele veien. Man går først på asfalt igjennom bebyggelsen og så på grusvei resten av veien til toppen. Veien slynger seg rundt toppen, så man får utsikt over byen i flere retninger.

Oppe på toppen kan man beskue de gamle ruinene som ligger der. Dette er rester etter en restaurant som brant ned i 1964. Nå er det satt opp piknikbord med god avstand, slik at man kan gå dit og spise niste. Og ikke minst får man en nydelig utsikt over Gjøvik og Mjøsa.

For et par år siden kunne vi lese i Oppland Arbeiderblad at ved å gå Hovdetoppen opp 104 turer, så har man «besteget» Mount Everest. Det er også flere andre topper å «bestige» ved å gå Hovdetoppen opp et visst antall ganger. Dette kan være veldig aktuelt igjen i år, med alle reiserestriksjonene som foreligger. Her kan vi bestige fjell nærmest i vår egen bakgård. Og for alle som ikke ønsker å gå opp og ned flere ganger, så husk at noen ganger kan selv det å bestige en slik liten bytopp føles som å bestige et stort fjell.

Hvilke steder har du hatt lyst til å besøke i ditt nærområde? Hvilke perler finnes der du bor? Send meg gjerne noen tips om hva som er verdt å se der du bor, for plutselig befinner jeg meg kanskje på din kant av landet.

God tur og god fornøyelse!

3 thoughts on “Turist i egen by

  1. Bra jobba!
    Jeg håper at jeg kommer meg opp der i år jeg også, iallefall en tur! Er det ikke så at det nærmeste er ikke alltid like mye besøkt… Aldri vært der jeg og var jammen meg nesten 50 før jeg kom på Bergstoppen og… ?? God hælj!

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *