The Big Apple

«Start spreadin’ the news, I’m leavin’ today. I want to be a part of it. New York, New York», synger Frank Sinatra. Og hvem vil vel ikke være en del av denne fantastiske byen. Det er så mye å se og oppleve. Her er det virkelig noe for alle. I dag går turen til New York City, nærmere bestemt Manhattan.

Fem år etter vår forrige USA-tur var det på tide å dra over dammen igjen. Denne gangen ble det ekstra spesielt, da faren min skulle være med over for første gang. Med tre generasjoner og fem personer på tur var det selvfølgelig mye forskjellig som stod på ønskelisten over ting å se og gjøre. Så alle fikk velge seg to ting hver, slik at vi kunne planlegge de tre døgnene vi skulle være på Østkysten på best mulig måte. Og ja, jeg elsker slik planlegging! Jeg storkoser meg med det.

En av de tingene vi var mest spente på var turen ut til Ellis Island. Der kan man søke i databasene over alle immigrantene som kom inn til USA med båt tidligere. Faren min hadde fire onkler som emigrerte til USA, så vi var spente på om vi kunne finne navnene deres i arkivene der. Det gjorde vi. Et annet spesielt sted for meg var minnesmerket etter World Trade Center. Forrige gang vi var i New York City var sommeren 2002, under et år etter terrorangrepene. Da var det fortsatt bare et stort hull i bakken der, og blomster rundt på alle kanter. Det var rørende å se alle navnene som stod der nå. Det var også spesielt å se det eneste treet på området som overlevde, og som har fått navnet «Survivor Tree».

På tre dager gikk vi nesten 6 mil. Vi fikk med oss alle de severdighetene og butikkene som stod på ønskelisten. Heldigvis hadde vi gode sko. Et godt kart og gode sko; det er alfa og omega når vi er ute på tur. Det er forøvrig veldig greit å bruke kollektivtransport i New York City, eller man kan ta en «yellow cab» (gul taxi), slik de gjør på film, for å komme seg rundt. New York City er en by vi definitivt kommer tilbake til enda en gang, for det er så mye mer vi ønsker å se og oppleve der.

Mitt beste tips for en vellykket tur er å forhåndsbestille så mange billetter som mulig, for det du ønsker å se mens du er der. Vi kjøpte billetter til Empire State Building og fergen ut til Statue of Liberty og Ellis Island i god tid før vi dro, og slapp å stå i kø sammen med alle de andre turistene. I tillegg var billettene litt billigere ved forhåndskjøp. Vi kunne selv velge de tidspunktene vi ønsket, ved bestilling, slik at vi fikk planlagt dagene våre godt. Det fungerer på samme måte som en Fastpass-billett i en fornøyelsespark, slik at du bare kan møte opp litt før ditt valgte tidspunkt. Det er supert at flere og flere steder tilbyr dette, for det sparer både tid og penger. Og det er jo ikke noe som er bedre enn det når man er på ferie.

God tur og god fornøyelse!

One thought on “The Big Apple

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *