Lange flyreiser med små barn

Det går fint an å reise langt med små barn, så lenge man har planlagt for alle eventualiteter som kan oppstå underveis. Jeg har laget en liten oppsummering over mine erfaringer etter flere turer til USA med jentene mens de var små, som jeg håper kan være til hjelp for andre som lurer på om de skal legge ut på en lang reise med små barn.

Den første gangen vi reiste til Vestkysten med min eldste datter var hun akkurat fylt 1 år. Det var tre fly og totalt 20 timers reisetid før vi var fremme. Den neste gangen vi reiste over var hun 2 og et halvt år. Da skulle vi til New York, så det var bare to fly og 12 timers reisetid.

Den yngste datteren min var 6 år første gangen hun var med til USA, og vi fløy til Vestkysten da også. Da var storesøster fylt 10 år. Det var to fly og til sammen 16 timers reisetid. Og forrige gang vi reiste over var de 11 og 15 år. Deler av den turen kan du lese om her.

Å reise med en baby

Det første vi måtte ta stilling til var når vi kunne reise. Helsestasjonen anbefalte at vi ventet til hun hadde fylt 12 måneder, og fått de vanlige vaksinene fram til da. I tillegg fikk hun en tidlig dose med MMR-vaksinen som hun måtte ta igjen ved fylte 15 måneder, da denne ikke hadde varig effekt før ved 15 måneders alder.

Det neste store spørsmålet var om hun skulle ha eget sete eller sitte på fanget hele veien. Vi valgte å kjøpe eget sete og hadde med bilsetet hennes inn på flyet, siden vi skulle være så mange timer i luften. Hun satt i det når hun satt i flysetet, men hun ville helst ikke sitte i det hele tatt, sosial som hun var. Det var jo så mange mennesker å snakke med ombord.

Vi prøvde å holde henne opptatt så hun ikke skulle krabbe rundt på flygulvet, for det er jo ikke det reneste stedet, men vi fant raskt ut på den lengste flighten at det fikk hun bare gjøre. Hun satt på gulvet og lekte, og hun krabbet rundt i midtgangene og snakket med folk. Vi gikk etter henne med en pakke med våtservietter og vasket av fingrene hennes så ofte vi kunne. Og heldigvis var hun en blid baby, så det var ikke noe vanskelig å reise så langt med henne.

Jeg husker at hun nesten ikke sov i det hele tatt, før vi kom til Seattle. Så det ble ikke så mye ro på oss. Det var det som var mest slitsomt. Men da sov hun seg til gjengjeld gjennom den siste flighten og helt til vi kom fram. Vi hadde med nok leker, bleier og babymat til et helt døgn, i tillegg til teppe og ekstra skift. Det gikk kjempefint hele veien.

2000: Aller første flytur, fra Garderemoen til Amsteredam. Bildet er scannet inn fra album.

Å reise med en smårolling

Neste gang vi reiste over var hun blitt 2 og et halvt år. Da hadde hun eget sete med pute og fikk servert sin egen mat av kabinpersonalet. Det var stor stas! Hun satt ved vinduet og syntes det var veldig moro å kikke ut. Det var noen runder rundt i midtgangene, men hun satt i lengre perioder og lekte i setet.

Etter hvert som barna blir større, så er det andre krav til underholdning. Dette var før smarttelefoner og nettbrett, så for oss var det bøker og leker som var muligheten. Vi hadde med favorittbamsen hennes, og leker som vi visste hun kunne leke med om og om igjen. Vi hadde med paraplytrille for å bruke på flyplassene, men ellers var det mye mindre kabinbagasje på denne turen enn den første.

Da vi kom til Newark var den ene av de to koffertene våre borte, men heldigvis hadde vi pakket litt av hennes saker i begge koffertene. Det er et tips det kan være verdt å huske på, hvis uhellet skulle være ute. Fordel bagasjen i flere kofferter og ha nødvendigheter i håndbagasjen, så unngår du å bli stående uten det du trenger mest. Den manglende kofferten ble levert på døra 4 dager senere.

2002: Veldig stas med egen mat på flyet fra Paris til Newark. Bildene er scannet inn fra album.

Å reise med skolebarn

Første gang lillesøster var med var det blitt egne skjermer i flysetene, så da var kravet til underholdning fra Mor helt borte. Jeg tror nesten ikke de brukte de bøkene og tegnesakene vi hadde pakket med til dem på flyet. Det var non-stop moro med spill og barnefilmer på skjermen i stedet, og flyturen gikk veldig fort.

Det blir enklere og enklere å reise med dem jo større de blir, og i tillegg har teknologien utviklet seg noe voldsomt på disse årene. Reisetiden forkortes også betraktelig med alle de direkteflyene som har kommet til.

2010: Kunsten å kose seg: Lunsj på layover i Newark, mens vi ventet på flyet videre til Los Angeles.

Viktig å huske på

Min første reise med barn til USA var i 2000, så vær oppmerksom på at det kan være andre råd og regler som gjelder for reising med baby og barn nå. Flyselskapene har egne sider med råd til foreldre som reiser med babyer og små barn, så besøk gjerne hjemmesiden deres for å se hvilke tilbud de har til familier. På noen flyplasser er det også egne lounger for familier og gjerne lekeområder for små barn.

I disse Covid-tider er det i tillegg viktig å følge med på alle ekstraordinære råd og regler som gjelder for din reise. Husk å sjekke hvordan det er på din destinasjon før avreise, så du ikke får noen uventede overraskelser ved ankomst.

Hvis du har noen spørsmål, så bare ta kontakt, så skal jeg hjelpe deg så godt jeg kan.

God tur og god fornøyelse!

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *